Προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, κύκλου 2014-16, του Tμήματος Kοινωνικής Aνθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο:

«Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία»

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν υποψηφιότητα για εγγραφή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο: «Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία» για τα ακαδημαϊκά έτη 2014-16. Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζεται σε τέσσερα εξάμηνα.

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ΑΕΙ του εσωτερικού και του εξωτερικού, όπως και πτυχιούχοι ΤΕΙ όλων των ειδικοτήτων προερχόμενοι τόσο από τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές όσο και από τις Θετικές Επιστήμες. Οι πτυχιούχοι του εξωτερικού γίνονται δεκτοί υπό τον όρο να αναγνωρισθεί το πτυχίο τους από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) ως ισότιμο και αντίστοιχο. Ο αριθμός των εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι (20).

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών καλούνται να υποβάλουν τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση υποψηφιότητας.

2. Πτυχίο και αναγνώριση της ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ αν πρόκειται για πτυχίο ξένου πανεπιστημίου, αναλυτική βαθμολογία των προπτυχιακών μαθημάτων και γενικό βαθμό επίδοσης «λίαν καλώς»(6,5 και άνω), καθώς και το θέμα της πτυχιακής εργασίας, όπου αυτό είναι προαπαιτούμενο για την απόκτηση πτυχίου.

3. Βιογραφικό σημείωμα και τυχόν δημοσιευμένο έργο ή ερευνητικές εργασίες, πέραν των εργασιών που απαιτούνται για τη διαδικασία εξέτασης συγκεκριμένων μαθημάτων.

4. «Αιτιολόγηση υποψηφιότητας» (PersonalStatement, περίπου 1.000 λέξεων) που περιγράφει τους λόγους για τους οποίους οι υποψήφιοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο ΠΜΣ και ερευνητικά ζητήματα που ενδεχομένως θα μελετήσουν κατά την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας τους.  

5. Δύο συστατικές επιστολές, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον πρέπει να προέρχεται από μέλος ΔΕΠ, που να υπηρετεί σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

6. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας

7. Eπάρκεια στην αγγλική γλώσσα, η οποία πιστοποιείται με την υποβολή πτυχίου επιπέδου τουλάχιστον Γ1/C1 σύμφωνα με τα κριτήρια τίτλων γλωσσομάθειας του ΑΣΕΠ ή TOEFL (από 240+ computerbasedή 580 paperbasedinternetbased) ή με ειδικές εξετάσεις στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Παντείου Πανεπιστημίου. Μπορεί επίσης να πιστοποιηθεί από τίτλο σπουδών ξενόγλωσσου πανεπιστημίου, ο οποίος αποκτήθηκε μετά από διάρκεια φοίτησης τουλάχιστον ενός έτους.

Η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων πραγματοποιείται με γραπτή εξέταση και προφορική συνέντευξη. Η γραπτή εξέταση αφορά στα εξής ζητήματα: «Εθνογραφία της Ελλάδας», «Θεωρία της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» και «Ιστορία της Ανθρωπολογικής Σκέψης», με βάση την προτεινόμενη ενδεικτική βιβλιογραφία, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στη Γραμματεία του Τμήματος αλλά και στην ιστοσελίδα http://panteion.gr/index.php?p=content&section=26&id=105&lang=elE-mail:  < Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.>

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος έως και τις 12 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 12:00 στην ακόλουθη διεύθυνση:

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Γραμματεία Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Κτίριο Κεντρικής Διοίκησης, 2ος όροφος

Συγγρού 136

Αθήνα, Τ.Κ. 17671

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210- 9201048, 920 1047, 920 1406 ώρες 9:00-13:00.

Φαξ: 210 9201453

http://panteion.gr/index.php?p=content&section=26&id=105&lang=elE-mail: vas.theodorou@panteion.gr ή Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η γραπτή εξέταση θα διενεργηθεί την Παρασκευή 19/9/2014 και ώρα 11:00 με 14:00 στην αίθουσα Γ3 του Νέου Κτηρίου του Παντείου Πανεπιστημίου για τους υποψήφιους των οποίων οι φάκελοι υποψηφιότητάς τους έχουν κριθεί πλήρεις (θα αναρτηθεί σχετικός κατάλογος στη Γραμματεία και την ιστοσελίδα του Τμήματος έως την Τετάρτη 17/9/2014).

Ενδεικτική βιβλιογραφία για τις εξετάσεις του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (2014-16)

Anderson, B., 1997, Φαντασιακές Κοινότητες: Στοχασμοί για τις Απαρχές και τη Διάδοση του Εθνικισμού (μτφρ. Π. Χατζαρούλα). Αθήνα: Εκδόσεις Νεφέλη.

Eriksen, Th.-H., 2007. Μικροί Τόποι, Μεγάλα Ζητήματα (μτφρ. Α. Κατσίκερος). Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική.

Geertz, Cl., 2003, Η Ερμηνεία των Πολιτισμών (μτφρ. Θ.Παραδέλλης). Αθήνα: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Γκέφου-Μαδιανού Δ. (επιμ.), [2008] 201, Ανθρωπολογική Θεωρία και Εθνογραφία: Σύγχρονες Τάσεις. Σειρά ‘Ανθρωπολογικοί Ορίζοντες’, Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.

Γκέφου-Μαδιανού Δ., [1999] 2011, Πολιτισμός και Εθνογραφία. Από τον Εθνογραφικό Ρεαλισμό στην Πολιτισμική Κριτική. Σειρά ‘Ανθρωπολογικοί Ορίζοντες’, Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.

Γκέφου-Μαδιανού Δ. (επιμ.), [2009] 2011, Όψεις Ανθρωπολογικής Έρευνας: Πολιτισμός, Ιστορία, Αναπαραστάσεις. Αθήνα: Σειρά ‘Ανθρωπολογικοί Ορίζοντες’, Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.

Kuper, Adam [1983] 1989, Ανθρωπολογία και Ανθρωπολόγοι. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη.

Lévi-Strauss, C., 2003. Εξ’ Αποστάσεως (Θ. Παραδέλλης). Aθήνα: Eκδόσεις Aρσενίδης

Μπακαλάκη, Α. (επιμ.), 1994, Ανθρωπολογία, Γυναίκες και Φύλο. Αθήνα: Eκδόσεις Αλεξάνδρεια. 

Sahlins, M., 2003, Πολιτισμός και πρακτικός λόγος (μτφρ. Ν. Κούρκουλος/Ε. Καλπουρτζή). Αθήνα: Eκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.

Η Διευθύντρια του ΠMΣ

Καθηγήτρια Δ. Γκέφου-Μαδιανού