logoΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

PANTEION UNIVERSITY OF SOCIAL AND POLITICAL SCIENCES

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ 

 

Αθήνα, 04/06/2020

 

Κατά τη Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της 3ης Ιουνίου 2020 συζητήθηκε ενδελεχώς το ζήτημα των πιθανών μεθόδων εξέτασης των φοιτητριών και φοιτητών του Τμήματος για τα μαθήματα του Εαρινού Εξαμήνου 2019-20 μέσα στις έκτακτες συνθήκες υγειονομικής καραντίνας, οι οποίες σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου επέβαλαν την αναίρεση των δια ζώσης μαθησιακών διαδικασιών.

Ο διδάσκουσες και διδάσκοντες του τμήματος ΚΑ εκτιμούν ότι όλες οι προτεινόμενες μέθοδοι εξέτασης που περιγράφονται τόσο στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 1935/20.05.2020 όσο και στο ηλεκτρονικό μήνυμα της Πρυτανείας του Παντείου Πανεπιστημίου προς τα μέλη ΔΕΠ (26/5/2020 3:32 μ.μ.) παρουσιάζουν επιμέρους αδυναμίες και θέτουν ζητήματα ως προς την παραβίαση προστασίας προσωπικών δεδομένων, την ψηφιακή επάρκεια των τεχνολογικών υποδομών, την ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών σε ψηφιακές τεχνολογίες και, τέλος, τον αδιάβλητο χαρακτήρα των εξετάσεων. Πρόκειται για ζητήματα που απαιτούν λύσεις. οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια των ατομικών δυνατοτήτων των διδασκόντων/διδασκουσών του Τμήματος. Υπό αυτούς τους όρους και λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όλων των προτεινόμενων μεθόδων, καθώς και την απαίτηση για τη διασφάλιση της υγείας όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, προκρίνεται η γραπτή εξέταση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας open e-class του Παντείου, ως η μέθοδος με τα λιγότερα προβλήματα, παρότι δεν διασφαλίζει πλήρως, τόσο σε τεχνικό όσο και ουσιαστικό επίπεδο, το αδιάβλητο και την αξιοπιστία της εξεταστικής διαδικασίας.

Οι διδάσκουσες/διδάσκοντες θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της επιστημονικής εγκυρότητας της διαδικασίας, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε να αναλάβουν την ευθύνη για προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από τεχνικούς περιορισμούς ή ζητήματα που απορρέουν εγγενώς από τον χαρακτήρα της από απόσταση γραπτής εξέτασης. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που έχουν κατοχυρώσει, για ιατρικούς λόγους, το δικαίωμά τους σε διαφοροποιημένες μορφές εξέτασης.

Θα ακολουθήσει έγγραφο με συγκεκριμένες οδηγίες για ενημέρωση των φοιτητριών και των φοιτητών του Τμήματος το οποίο θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Τμήματος.