logoΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

PANTEION UNIVERSITY OF SOCIAL AND POLITICAL SCIENCES

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ 

 

Αθήνα, 30/04/2020

 

 

 

Ανακοίνωση του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας σχετικά με την κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος


Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας εκφράζει την έκπληξη και τη βαθιά ανησυχία του για τη σχεδιαζόμενη, με το νέο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτή η αλλαγή θα έχει ευρύτερες συνέπειες, πέραν της συγκεκριμένης διαδικασίας των εξετάσεων, καθώς το μάθημα αυτό αποτελεί κορμό και βάση γνώσης για όλα τα σύγχρονα και εξελιγμένα εκπαιδευτικά συστήματα.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι κοινωνικές επιστήμες αποτελούν βασική και πολύτιμη γνώση τόσο για την κατανόηση του κοινωνικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι όσο και για τη συγκρότηση δημοκρατικών πολιτών με κριτική σκέψη και ικανότητα ανάλυσης και δράσης στο σύγχρονο κόσμο.

Η διδασκαλία μαθημάτων κοινωνικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει θεμελιώδη σημασία για την ικανότητα των μαθητών να σκέφτονται ορθολογικά και χωρίς προκαταλήψεις τις σύνθετες σύγχρονες πραγματικότητες και προβλήματα και τους προετοιμάζει για τις σπουδές τους σε όλες τις Σχολές Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών και την πλειονότητα των τμημάτων θεωρητικής κατεύθυνσης.

Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει όχι μόνον την κατάργηση του βασικού και κρίσιμου για τη σύγχρονη εποχή μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως προϋπόθεσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά επαναφέρει στη θέση του μια νεκρή γλώσσα, τα Λατινικά. Θεωρούμε πως η εξέλιξη αυτή συνιστά σοβαρή, «διπλή» εκπαιδευτική οπισθοδρόμηση.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τη Σύγκλητο του Παντείου Πανεπιστημίου να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της προς την προτεινόμενη ρύθμιση που υποβαθμίζει συνολικά τις κοινωνικές επιστήμες, καλώντας το Υπουργείο Παιδείας να την αποσύρει και να αναβαθμίσει συνολικά τη διδασκαλία των κοινωνικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.